
כשחבר טוב סיפר לי שהוא משנן לעצמו מנטרות מידי בוקר בעודו מודט על החוף, התמלאתי צמרמורת. נזכרתי בכל הפעמים בהן שיננתי ומלמלתי לעצמי מנטרות והן התפוצצו לי בפנים, אחרי כן הגיעה נפילה שלרוב הייתה חזקה. שוב ושוב מצאתי את עצמי משננת מנטרות על כמה אני חזקה או כמה החיים שלי נפלאים ופעם אחר פעם זכיתי להוכחות חותכות עד כמה אני לא חזקה וחיי רחוקים מלהיות נפלאים.
אם מנטרות לא עוזרות, שאלתי את עצמי, למה הן קיימות בכלל? למה ממליצים עליהן בהתלהבות כל כך גדולה? למה יש נזירים שחיים ומשננים מנטרות לעצמם? איזה היגיון יש בשינון מילים שלא ממש מועילות? כאן התחיל מסע החקר שלי את עולם המנטרות. לקח לי מספר שנים לחקור ולהבין את ההבדלים והדקויות, בין מה שאני מכנה המנטרות המקוריות והמנטרות בנות זמננו.
מהי מנטרה?
הברה, מילה או משפט שנאמרים ברפטטיביות (חזרתיות), במטרה להשפיע על התודעה וליצור שינויים לטובה בחיי האדם שמדקלם את המנטרה.
מנטרות מורכבות מצלילים מקודשים, לעיתים בשילוב עם שמות האלים. המנטרות עוצמתיות בשל התגובה האנרגטית שהצליל-תדר שלהן יוצר בגוף הפיזי ובשדות האנרגטיים בתוך וסביב הגוף, (צ'אקרות נחשבות לשדות אנרגטיים בתוך הגוף למשל). רוב המנטרות לקוחות מהשפה ההודית העתיקה הנקראת סנסקריט, אך לא כולן. אחת המנטרות המוכרות ביותר היא "אום", אחת נוספת היא "הארי קרישנה" והן משולבות בתפילות, מדיטציות ואף בשירים.
מנטרות נאמרות, לרוב, בעת תרגול מדיטציה כדי ליצור השפעה אנרגטית גבוהה יותר, הן על המתרגל והן על הסביבה. אדם שמתרגל מנטרות יבחר אחת וישנן אותה מספר רב של פעמים, כדי ליצור שינוי בזרם התודעתי שלו ולהניע את האנרגיה שהמנטרה מייצגת להתקיים בחייו. ישנן מנטרות שעוסקות בבריאות, בשפע, באמונה ועוד.
סוגי מנטרות
יש את המנטרות המקוריות, העתיקות בשפת הסנסקריט. לעומתן יש מנטרות שכתבו אנשים בני זמננו בשפות השונות. ההבדל בין המנטרות המקוריות לאלו בשפות השונות גדול מאוד, אפילו ענקי! המנטרות בסנסקריט מורכבות ממילים עתיקות שאין להן בהכרח משמעות, אבל הרטטים של הצלילים מניעים אנרגיה שמסייעת למטרות לשמן נכתבו, להתקיים. משהו בחיבור הספציפי בין הצלילים וההברות, לפעמים בשילוב עם שמם של האלים, יוצר כוח אדיר שמצליח להניע אנרגיה בצורה שמנטרה שמורכבת ממילים רגילות לא מצליחה לעשות. הרטט של הצלילים מדבר עם תאי הגוף שלנו ויוצר שינוי פנימי ותודעתי אצל מי שמתרגל מנטרות בסנסקריט. הצלילים שמופקים עוצמתיים דיים כדי לעקוף את המוח המודע והלא מודע שלנו, לכן במהלך אמירת המנטרות אנרגיה נעה בתוכנו ומתאפשרים שינויים בחיינו.
למילים יש משמעות, במקרה של שינון מנטרות בשפות שונות המשמעות של המילים יכולה לבוא דווקא בעוכרנו. המשמעות שלמדנו למילה מסוימת, תישאר חרוטה בנו עד יום מותנו – אי אפשר למשל להחליט שמהיום שולחן הוא שמיים. באותה המידה, אי אפשר להחליט שאני יפה כשאני מרגישה כעורה ולא משנה כמה פעמים אדקלם את זה.
אני נוהגת לומר שמנטרות הן בסך הכל פלסטר, מאז ומעולם התכוונתי למנטרות בשפות השונות ולא לאלו המקוריות. לשנן מנטרה בלי עבודה פנימית על שינוי תפיסה עצמית או שינוי אמונות מגבילות, אינו מועיל באמת, לפחות לא בעומק שמוביל לשינוי מהותי. ניקח למשל אדם שמרגיש שהוא מאבד את האחיזה בחייו, הוא סובל מהתקפי חרדה קשים, מבולבל ומנסה להחזיר את חייו למסלולם. אותו אריה, (שם בדוי כמובן), הולך למטפל שנותן לו מנטרות לדקלם: "אני רגוע ושליו", "חיי נפלאים", "אני יוצר את מה שאני רוצה בחיי". אריה שמח וטוב לב מתחיל לדקלם לעצמו מידי יום את המנטרות שקיבל, בהתחלה הוא בהחלט יכול להרגיש התרוממות רוח ושיפור במצבו. אך כעבור זמן מה, תגיע הנפילה שתחזיר אותו לאותו המקום שבו היה, אולי אפילו נמוך יותר. הסיבה לכך היא שאריה רק דקלם לעצמו מילים, גם אם היה במצב מדיטטיבי, אך לא עשה שינוי פנימי עמוק. לדבר אל תת המודע שלנו זה נפלא, אבל לא תמיד מועיל! תפקידו של תת המודע הוא להגן עלינו, אם הוא חושב שאנחנו נמצאים במצב חירום הוא יגרום לנו להגיב בהתאם. אם קיים אצל אריה דפוס להיכנס לחובות, כדי להוכיח לעצמו שהוא יודע לצאת מהם (תתפלאו, זה דפוס אמיתי), המנטרה "אני יוצר את מה שאני רוצה בחיי" 'תסייע' לו ליצור הרבה יותר חובות, כי מה שהוא רוצה זה להוכיח שהוא יכול לצאת מהחובות האלו…
למילים יש משמעות, לכן חשוב לבחור אותן בקפידה ולהבין שמנטרות בשפות השונות חייבות לבוא בהלימה עם שינוי עמוק ולא סתם כסיסמאות. למנטרות העתיקות יש גם צורת הגייה מסוימת שדומה למנגינה תדרים של נגינה ומוזיקה מסוימת מהווים מקור לריפוי של הגוף. אמבטיות גונג, קערות טיבטיות, שירת הלב, (שיטה שמלמדים בתטא הילינג), כל אלו מסייעים לאדם לשחרר מעליו עכבות ומועקות, גם מבלי שידע. לצלילים יש יכולת לעקוף את המוח המודע והלא מודע. אם תתמקדו באיבר אחד ותנסו לנשום לתוכו ולנשוף תגלו שאתם פולטים צליל שנושא בתוכו את האנרגיה שנמצאת באותו האיבר, בייחוד כאב. השילוב של צלילים ומילים שהמשמעות שלהן אינה מהותית בורא פתח ליצירת שינוי אמיתי. האדם שמשנן מנטרות בסנסקריט אינו עסוק במשמעות שלהן, אלא יותר ברעיון הכללי. בניגוד למילים מוכרות ומנטרות נטולות צלילים, המנטרות בסנסקריט אינן יוצרות לחץ, (מודע או בלתי מודע), והמתנה לשינוי. האדם לוקח על עצמו מנטרה ובוחר כמה ימים ירצה לתרגל אותה, הוא אינו מצפה בהכרח לשינוי מידי אלא מקווה שהוא יגיע וזה הבדל נוסף ומהותי. מילים עם משמעות ברורה יוצרות ציפייה ומתח, מה שלא תורם לאדם המתרגל ויוצר מעין מעגל של ציפייה ואכזבה.
אני בעד חידושים, בעד טכנולוגיה, בעד התפתחות, יחד עם זה יש דברים שאי אפשר לחקות באמת. ההחלטה שמישהו לקח, לקרוא לסיסמאות מנטרות די חוטאת למטרה האמיתית לשמה נולדו המנטרות העתיקות לפני מאות שנים. נכון שמדובר בשפה לא פשוטה ללמידה, אבל מי שרוצה מצליח לשנן את המנטרות שהוא בוחר לעצמו. אני בדעה שאת המילים בעלות המשמעות המוכרת לנו, נשאיר ליום יום ונשתמש בהן לריפוי עצמי, בדרכים אחרות שאינן חיקוי של מנטרות. יש מספיק מנטרות עתיקות שניתן ללמוד ולשנן כדי להשיג שינויים אמתיים בחיינו.
אחת המתנות של חיים בעידן שלנו, היא העובדה שידע נגיש ונמצא בכל מקום. אם אתם מעוניינים ללמוד עוד על מנטרות ולתרגל אותן, תוכלו למצוא ספרים או קטעי וידאו להאזנה. לשינון מנטרות יש כוח עצמתי מאוד, כפי שכתבתי. יחד עם זאת, אני מרגישה שהאנושות התפתחה מאז אותם הימים בהם נהגו ונכתבו המנטרות. בדיוק כפי שאנחנו יודעים, כמרפאים אינטואיטיביים, לא לקחת על עצמנו את סבלו של הפציינט, (מה שהשמאנים נהגו לעשות) – אני מאמינה שחיזוק של עבודה פנימית מותאמת לימינו, תעניק עומק לשינון המנטרות ותהפוך אותן ליעילות הרבה יותר בזמן קצר יותר.